Neiti Rubinstein perustettiin vuonna 2008 harrastelijarunoilija Merja Ritalan erittäin kryptisten mutta koukuttavien tekstien ympärille. Perustajajäsenien Jussi Ahokkaan (kitara&laulu), Janne Elovaaran (basso) ja Mika Jokiahon (rummut) tavoitteena oli tuolloin tehdä asiat hieman eri tavalla kuin populaarimusiikissa yleensä. Mentiin vahvasti taide edellä tarttuvuutta ja melodioiden mielekkyyttä kuitenkaan kokonaan unohtamatta.

Aika nopeasti Ritalan tekstien rinnalle alkoi syntyä myös omaa lyriikkaa. Ensimmäisellä virallisella EP-julkaisulla Georg Haarmalla (2010) olikin kaikki tekstit jo Ahokkaan käsialaa. Vuoden 2010 lopulla Janne Raiski siirtyi Elovaaran tilalle alapään vartijaksi melkeinpä suoraan seuraavan EP:n Tanssitaan, beibe (2011) äänityksiin.

Basistin vaihdoksen myötä Neiti Rubinsteinin tyyli sai kuin varkain uutta suuntaa. Raiskin antibasistinen soittotyyli toi trio-kokoonpanon sointiin ennenkuulumatonta täyteläisyyttä. Bändin soundi hioutui omaperäiseksi hybridiksi, joka koostui yksinkertaisista kitara- ja rumpukuvioista, persoonallisesta laulutulkinnasta sekä hallitusti moneen suuntaan kurottavista bassolinjoista. Samalla taideajattelu siirtyi koko ajan enemmän taka-alalle.

Vuonna 2012 julkaistiin EP Lihava poika, jolle ammennettiin tunnelmia jopa vanhan tanssimusiikin suunnalta. Hieman paradoksaalisesti samana vuonna Neiti Rubinstein esiintyi Radio Rockin Rockstarba-kilpailun finaalissa, minkä yhteydessä EP:n nimikkobiisi sai kaivattua radiosoittoa ja bändi muutenkin medianäkyvyyttä. Seuraavana vuonna kisailtiin RockSm-finaalissa, josta kotiin kannettavaksi jäi kunniakas pronssimitali.

Seuraavalle vuonna 2014 julkaistulle Matleena-EP:lle Neiti Rubinsteinin tyyli oli muotoutunut ainakin alkuperäiseen taidepoppiin verraten jo varsin suoraviivaiseksi rockilmaisuksi. Kitarat räimivät entistä säröisemmin ja sovituksissa välteltiin liikoja kikkailuja. Ihan Popedaksi Neitien suomirock ei kuitenkaan taipunut, vaan lähimmiksi verrokeiksi voisi listata mm. Sielun veljien, CMX:n, Zen Cafen ja Röyhkän kaltaiset suomenkielisen rockin omaperäisemmän laidan kulkijat.

Vuosien 2015-16 vaihteessa Neiti Rubinstein oli valintojen edessä. Jatketaanko EP-levyjen tiellä, ryhdytäänkö julkaisemaan muodikkaasti biisi kerrallaan suoratoistopalveluissa vai laitetaanko kaikki peliin ja aletaan suunnittella kokonaista albumia? Päädyttin viimeiseen vaihtoehtoon. Vuonna 2016 alkoikin ankara biisien kokoaminen, säveltäminen ja esituotanto. Esikoisalbumin deadlineksi asetettiin vuosi 2018, jolloin vietettäisiin myös bändin 10-vuotisjuhlaa. Ihan siihen ei hyvin moninaisista syistä ehditty, vaan julkaisu näki päivän valon viimein maaliskuussa 2019.

Kaikkien näiden vuosien varrella Neiti Rubinstein on keikkaillut ristiin rastiin ympäri Suomen. Keikkapaikoista mainittakoon Tavastia, Virgin Oil ja Henry’s Pub Helsingissä, Klubi ja YO-talo Tampereella, Lutakko Jyväskylässä, Rytmikorjaamo Seinäjoella sekä 45 Special Oulussa.

Kokoonpano:

Jussi Ahokas: kitara ja laulu

Janne Raiski: basso

Mika Jokiaho: rummut

Julkaisut:

Georg Haarma EP (2010)

Tanssitaan, beibe EP (2011)

Lihava poika EP (2012)

Matleena EP (2014)

Eläköön kauneus Digisingle (2018)

Laila K Digisingle (2018)

Miksi sä Taina? Digisingle (2019)

Eläköön kauneus Albumi (2019)

Murhamiehen kehto Musiikkivideo ja digisingle (2019)

Rakasta mua! Digisingle (2021)